sâmbătă, 15 martie 2014

Vegana fericita in apropiere de lumea dezlantuita :)

Am implinit un an de cand sunt vegana. :) Imi doresc sa fiu mereu bine ca acum, sa ma hranesc corect caci mi-e bine si trupeste si sufleteste.







Acest post se adreseaza celor care isi doresc sa manance mai sanatos, celor care cred ca atat carnea cat si produsele lactate fac mai mult rau decat bine, sau celor care sunt doar curiosi. Nu vreau sa creez polemici, este doar alegerea mea, nu impun nimanui nimic. Imi este foarte bine asa si nimeni si nimic nu ma poate convinge sa mananc din nou carne, branza sau lapte... Cred ca raul din carne e mai mare decat eventualele substante cu care sunt stropite legumele si fructele pe care le consum (e mai greu sa mananci doar organic)... Cred cu convingere ca proteinele vegetale pe care le consum sunt de o calitate net superioara celor din carne...Starea mea de bine este cel mai puternic argument.
Cum m-am hotarat? Citeam cu admiratie cum Olivia Steer, Cristela Georgescu, Ligia Pop sau Corina Bacalu mananca doar hrana vie, curata si sanatoasa... Intotdeauna mi-au placut legumele si imi doream sa devin macar vegetariana dar ma tot cramponam de ideea gatitului separat, ma gandeam ca va trebui sa gatesc separat pentru mine, separat pentru Cosmin si fete... Apoi mi-am dat seama ca oricum fac asta, oricum nu mancam la fel, pentru ca eu mananc sanatos, fara grasimi incalzite la mai mult de 40 de grade, fara faina alba, fara zahar, fara preparate cu E-uri, fara salamuri si altele... Fetelor am incercat mereu sa le dau mancare sanatoasa, astfel ca ele mancau mai mult de la mine dar si de la Cosmin (care nu mananca nici el foarte nesanatos, insa nici nu se apropie de veganism :)...). Asa ca am citit pareri pro si contra, dezbateri, studii si am zis "Gata, de maine sunt vegana!" Aici as vrea sa specific un lucru pe care l-am constatat, si anume ca daca esti hotarat de la inceput sa fii in tabara anti-veganism (fie de teama ca nu vei reusi, fie dintr-o comoditate, fie ca ai citit Vulpea si strugurii si-ti place sa spui "Nu-mi strepezesc eu dintii cu-aceasta agurida!"), oricate documentare vezi, oricate studii citesti, oricate marturii ale oamenilor citesti, tot ceea ce vrei tu vei crede... Vei gasi mereu argumente care sa te convinga de un lucru sau altul. Este valabil si in alimentatie, si in medicina, si in religie...
Sa revenim...daca nu v-ati plictisit inca :) De a doua zi pur si simplu nu am mai gustat carne, oua (care imi faceau mereu rau), branza, lactate (desi inainte mancam mereu dimineata lapte degresat cu fulgi de ovaz...) Am inceput sa-mi fac salate in care adaugam seminte de floarea soarelui, de dovleac... salate din orice legume, de exemplu conopida si brocolli crude sunt foarte gustoase. Am descoperit legume si pseudo-cereale gustoase, am facut mancaruri noi, pe care nu le mai incercasem niciodata... Am inventat si adaptat retete pt micul dejun, am combinat ingrediente sperand sa iasa bine... La inceput a fost mai greu, trebuia sa-mi stabilesc meniul dinainte ca sa nu fiu tentata sa pun mana repede pe cascavalul din frigider, mi-era foame si trebuia sa ma misc rapid sa fac salata sau legume la woc/dry cooker/cuptor... Am descoperit pe Facebook oameni minunati care sunt vegani, gasesc pe grupurile de profil retete noi, informatii utile... Nu reusesc sa mananc mai mult de 50-60 % crud (mai ales iarna) insa tot ma hranesc sanatos. Am hotarat sa-mi fac mancare gatita sa am aproape zilnic si astfel ca am mereu supa de legume acrita cu zeama de lamaie sau ghiveci de legume, supa de linte sau salata de naut cu maioneza vegetala. Am mereu in frigider/congelator legume diverse si fructe pentru salate sau smoothie-uri, am in camara quinoa (da, e scumpa, veti zice -44 lei/kg- insa o folosesti la mai multe mancaruri, se umfla mult si este atat de pretioasa...), amaranth (ieftin si bun), linte, fasole si naut, nuci si migdale, miez de floarea soarelui crud, seminte de canepa etc. Daca esti vegan nu inseamna ca mananci paine cu margarina si cartofi la greu. Nu, nu, nu. Ma feresc de alimentele despre care am tot citit ca ar fi modificate genetic (porumb, soia, cartofi chiar), nu le am in casa pentru ca oricum nu le consumam de ani de zile de cand l-am descoperit pe Montignac care mi-a aratat cum sta treaba cu indicele glicemic si combinarea alimentelor. Mananc fructe mai rar pentru ca am o problema de greutate de care nu am scapat si zaharul din fructe ma ingrasa... Mananc grasimi bune din uleiuri presate la rece sau nuci crude, migdale, caju etc. As scrie la nesfarsit dar stiu ca asteptati de fapt cateva exemple de meniu, sa va convingeti daca e de voi sau nu acest stil de viata... Mai fac si greseli, nu combin mereu alimentele corect, insa starea de sanatate este buna si caut sa imbunatatesc mereu tot ce fac.






Inainte de toate, cateva stafuri de care-mi amintesc acum pentru orice gen de alimentatie, daca veti consuma vreodata alimentele in cauza:
- toate semintele, nucile, alunele de padure, caju, migdalele, nucile braziliene se mananca crude. Ba mai mult, unele dintre ele se hidrateaza bine cel putin cateva ore (migdalele cam 12 ore ca sa iasa bune-bune iar nucile romanesti 24 de ore) si vor fi mult mai usor digerate, nu veti avea probleme cu fierea si sistemul digestiv va va multumi. Prin inmuierea nucilor si semintelor in apa veti ajuta la neutralizarea inhibitorilor de enzime, dar si la producerea de noi enzime care la randul lor stimuleaza producerea mai multor vitamine (in special a celor care fac parte din complexul B).  Nu va temeti, gustul lor va fi mai bun dupa hidratare, vor fi mai untoase si mai aromate, nucile vor avea gustul nucilor verzi iar migdalele vor fi atat de gustoase incat dupa aceea cele uscate nici nu va vor mai atrage.
- quinoa, amaranthul se hidrateaza bine cel putin 2 ore in apa cu zeama de lamaie inainte (eu pun cam jumatate de lamaie la doua-trei maini de quinoa/amaranth). Quinoa germineaza foarte repede si daca nu o fierbeti (20 de minute) o puteti presara in orice salata, este foarte hranitoare.
- semintele de chia sunt bogate in minerale, acizi omega-3, antioxidanti si in proteine complexe si pot fi consumate fie in amestec cu un shake/smoothie de capsune/zemura/banane/mar sau ce vreti voi, fie lasate in apa simpla pe care apoi o beti (cu tot cu seminte, evident) fie adaugate in supa care sa nu fie mai fierbinte de 40-50 de grade. Se lasa vreo 20 de minute sa se hidrateze (isi maresc volumul, absorbind mult lichid) si apoi se consuma cu voie buna. Contin de cinci ori mai mult calciu decat laptele, de 3 ori mai mult fier decat spanacul, de 2 ori mai mult potasiu decat bananele si multe altele... Se consuma 1-2 lingurite pt copii si 1-2 linguri pt adulti pe zi. Nu sunt ieftine (15 lei/200g pe driedfruits.ro) dar nu se consuma toate intr-o zi.
- fructele uscate -curmale, smochine, caise, stafide, coacaze, prune- pe care le folosesc la indulcirea diverselor preparate le inmoi intai in apa calda, schimb apa si pun alta, abia apoi le folosesc. Unii producatori folosesc sulfiti si zahar/sirop de glucoza si astfel ma straduiesc eu sa ma scap de intrusi :)
-leguminoasele -linte, fasole, naut- e bine sa fie tinute in apa minim 12 ore inainte de fierbere. Nautul trebuie fiert 2 ore. Orice mancare cu aceste bobite va fi delicioasa, satioasa si sanatoasa. 
- nu va speriati de preturi, nu costa mult sa mananci sanatos. Pana la urma ati vazut cat costa kg de cascaval sau de carne... Costa mai mult sa repari problemele, sa te vindeci de boli...Verdeturile, legumele, fructele si semintele nu le consumam in cantitati mari si energia pe care o veti simti dupa fiecare masa (in locul senzatiei de somn care se instaleaza dupa o masa cu carne) va merita.

Cu siguranta va intrebati daca mi-e pofta de ceea ce nu mai consum... Ocazional, am consumat inghetata (fac si eu, vegana, care este foarte buna, insa sunt pofticioasa rau) si tort la aniversari...de vreo cateva ori pizza vegetariana cu mozzarella... De doua sau trei ori, la inceput, cand mergeam la parintii mei in vizita miroasea a gratar...nu as fi gustat nici in ruptul capului, dar imi placea mirosul, atat. Cu timpul insa a disparut si aceasta placere/pofta. Nu am pus gura pe carne sau preparate din carne de un an.  La orice masa servita la cineva acasa gasesti si niste legume (salata vara, muraturi iarna) sau fructe. In plus, poti spune ca ai mancat acasa si inca nu ti-e foame, daca nu gasesti nimic pe gustul tau. In caz ca nu vrei sa superi gazda care tot insista, iti pui in farfurie 2-3 felii de cascaval si inca ceva si le tot tai bucatele si le intorci acolo cu furculita si cutitul si te prefaci ca mananci si bei cate-o gura de apa :)) Slava Domnului, inca nu am fost in situatia asta, prietenii si familia unde mergem au mereu ceva "de post". De sustinut, unii m-au incurajat, altii au incercat sa ma descurajeze. Asta e ca si o imagine pe care am vazut-o pe net la un moment dat: 
- Ma duc sa fumez o tigara.
-OK.
-Ma duc sa ma-mbat.
-Ok.
-Ma duc sa mananc la McDonald's.
-Ok.
-Am devenit vegan.
-O, nu, te poti imbolnavi, poti chiar sa mori, stii? 
Brusc, atunci cand spui ca esti vegan, toti devin experti in nutritie...

Mai tarziu astazi sau maine voi scrie cateva exemple de meniuri ca sa va faceti o idee... Sper ca nu v-am plictisit prea tare. 
ps: Fetele mananca si ele multe din ceea ce mananc eu, la fel si Cosmin, dar el nu renunta la carne, oua, branza. Fetelor nu le impun restrictii, au libertate, insa incet incet vad ca incep sa faca alegeri bune, mai ales Maya, care ar prefera oricand o salata in locul unei fripturi, de exemplu.






Weekend senin tuturor!

2 comentarii:

  1. Buna. Urmaresc acest blog de multa vreme si imi place cum scrii. Si eu incerc sa mananc multe salate, sa renunt pe cat posibil la carne. Insa evit zmeura, afine, pentru ca semintele si in general mancarea tare se digera foarte greu, pot produce apendicita, chisturi la ficat, problem cu fierea, chiar ocluzie intestinala. Nucile, alunele, semintele de floarea soarelui, dovleac etc trebuiesc consummate in cantitati mici, si mestecate foarte bine. Multa sanatate voua si fetitelor, sunt adorabile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Multumim frumos pt sfaturi! Asa este, nu trebuie sa abuzam de nuci si alte fructe oleaginoase...trebuie sa diversificam, sa mancam din toate legumele, fructele si semintele lasate de Dumnezeu... abuzam doar de voie buna, joaca, veselie cu multi decibeli :) Multumesc pt aprecieri. Sanatate si tie!

      Ștergere

M-as bucura sa stiu ce crezi...